BosnianEnglishFinnishGermanSwedish

Timelapse fotografija

Time lapse fotografija, tehnika fotografije. Kod ove vrste fotografije određeni prizor uslikan je više puta u određenim vremenskim intervalima. Primjenjuje se kod prizora koji se sporo mijenjaju, gledano s pozicije svakodnevnog prirodnog ljudskog promatranja događaja, poput pupanja i cvijetanja, kretanja naoblake, zvjezdanog neba i slično. Snimljene fotografije spajaju se u niz sličica te ih se pretvara u filmsku sekvencu. Dobiveni uradak je poput filma ili kratkog videa u kojem je cijela scena prikazana puno većom brzinom nego što se u nekom vremenskom periodu odvija u prirodi. 

Time lapse fotografija i stop motion fotografija imaju mnogo zajedničkih karakteristika ali se kao takve koriste u potpuno različite svrhe. Spadaju u tehnike animiranja koje se primjenjuju u računarskoj grafici. Obje tehnike u prošlosti su bile dosta korištene, dok im je danas upotreba opala, ali još uvijek postoji na određenom nivou.

Time lapse fotografijom se događaji koji u realnom vremenu traju satima, sedmicama, mjesecima i godinama mogu pretočiti u nekoliko minuta ili sekundi. Izraz "time lapse" dolazi iz engleskog. Sastoji od dvije riječi: “vrijeme” i “prolaz”, pa se na naš jezik može prevesti kao "ubrzana snimka". 

Time lapse fotografijom može se prikazati ubrzani izlazak ili zalazak sunca, otvaranja cvijeta, kretanje oblaka, propadanje voća i ostalog. Za snimanje izaberemo prizor u kojem postoji vrlo usporeno gibanje. Fotografiramo ga pomoću opreme, fotoaparata, stativa te intervalometra. Fotoaparat fotografira u zadanim intervalima, a broj fotografija zavisi o tome šta fotografiramo i dužini trajanja videa. Nakon fotografiranja, fotografije se spajaju pomoću određenih programa u video.

timelapse fotografija

VirtualDizajnStudio nudi usluge izrade time lapse fotografije/videa po veoma pristupačnim cijenama.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram